Mitä salibandy on?
Salibandy on monelle tutusta sählystä kehitetty sisätiloissa pelattava kilpa- ja harrasteurheilumuoto. Eroavaisuuksia sählyyn kuitenkin löytyy, vaikka pelivälineet ja -idea molemmissa lajeissa ovat pitkälti samat.
Salibandyssa kentällä on yhdestä joukkueesta samanaikaisesti viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Joukkueeseen kuuluu tavallisimmin 15-20 pelaajaa. Salibandykentän koko on 40 x 20 metriä, jota ympäröi 50 cm:n korkuinen kaukalo. Pelialusta on tavallisimmin synteettistä materiaalia (esim. muovimatto ja massa) tai parkettia (puu).
Kenttäpelaajat käyttävät n. puolivartalon mittaisia, Kansainvälisen salibandyliiton hyväksymiä mailoja, jotka on valmistettu lasi- tai hiilikuitusekoitteista. Lavan käyryys saa olla korkeintaan 30 milliä. Maalivahdilla ei ole mailaa. Pallo on muovinen, painoltaan 23 grammaa ja läpimitaltaan 72 millimetriä. Lisäksi pallossa on oltava 26 reikää. Palloa pelataan 115 x 160 cm:n kokoisiin maaleihin. Ottelun kulkua valvoo kaksi erotuomaria.
Varsinaiset taklaukset on salibandyssa kielletty, mutta vartalokontakti on sallittu. Mailaa ei saa käyttää muuhun kuin pallon pelaamiseen. Rikkeistä vihelletään joko vapaalyönti tai jäähy, joka rikkeen laadusta riippuen voi olla 2:n, 5:n tai 10:n minuutin mittainen. Myös rangaistuslaukaus on mahdollinen.
Pelaajavaihtoja saa suorittaa joko ”lennosta” tai pelikatkon aikana, paitsiosääntöä ei salibandyssa ole. Ottelun kesto on miesten ja naisten ylimmillä sarjatasoilla 3 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa (peliaika pysähtyy katkoista). Alemmilla sarjaportailla sekä junioreiden otteluissa peliaika on 3 x 15 minuuttia tai 2 x 15 minuuttia.
Salibandy Suomessa
Salibandyn harrastusta ja kehitystä edistää ja valvoo Suomen Salibandyliitto. Sillä on noin 868 jäsenseuraa (vuonna 2015), 57 400 lisenssipelaajaa (vuonna 2016), joista Susilaisia yli 300 ja noin 2 930 (kaudella 2015-2016) joukkuetta. Salibandy on Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna jalkapallon ja jääkiekon jälkeen. Maantieteellisesti salibandya pelataan ympäri Suomea.
Suomen korkein sarjataso niin naisilla kuin miehilläkin on Salibandyliiga. Miehet pelaavat Salibandyliigan lisäksi kuudella eri divisioonatasolla. Susien Edustusjoukkue pelaa II-divisioonassa. Naiset pelaavat valtakunnallisesti Salibandyliigaa sekä 1. – 4. divisioonaa. Susilla ei ole tällä hetkellä naisten Edustusjoukkuetta. Junioritoimintaa on A-junioreista G-junioreihin. A-junioreista C-junioreiden nuorempaan ikäluokkaan asti pelataan SM-mitaleista.
Sudet Salibandyn joukkueita pelaa eri kilpasarjoissa kaudella 2017-2018 yhteensä 15. Lisäksi Susilla on kilpailutoiminnan ulkopuolella toimivat 2002-2004 ja 2005-2007 syntyneiden tyttöjen sekä poikien yhteiset harrasteryhmät, 2008-2010 syntyneiden tyttöjen harrasteryhmä, nappulasäbäryhmät 2011 ja 2012 -syntyneille tytöille ja pojille, iltapäivän salibandykerhot 2008-2010 syntyneille tytöille sekä pojille ja naisten sekä miesten kuntosählyryhmät.
Kansainvälisellä tasolla Suomea edustavat miesten, naisten, alle 19-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maajoukkueet.
Myös salibandyn ja sählyn harrasteliikunta on voimakasta. Suomen Gallupin SLU:lle tekemän viimeisimmän Suuren Liikuntatutkimuksen mukaan salibandyn ja sählyn harrastajia on maassamme 354 000. Palloilulajeista ainoastaan jalkapallolla on Suomessa enemmän harrastajia.
Merkittävä osa harrastajista pelaa työpaikka-, koulu- ja harrastesarjoissa.
Salibandy kansainvälisesti
Kansainvälisessä Salibandyliitossa on 60 jäsenmaata, joista uusimpana Ugandan salibandyliitto maaliskuussa 2016. Lisäksi Aasialla ja Oseanialla on oma yhteinen liittonsa nimeltään Asia and Oceania Floorball Confederation (AOFC), johon kuuluu yhdeksän Kansainvälisen Salibandyliiton jäsenjärjestöä. Merkittävimpiä kansallisia liigoja ovat Ruotsin miesten Svenska Superligan ja naisten Elitserien, Suomen Salibandyliiga ja Sveitsin Nationalliga A
Kilpailut ja turnaukset
Salibandyn maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi siten, että miehet pelaavat parillisina ja naiset parittomina vuosina. Miehet pelasivat ensimmäisen kerran maailmanmestaruudesta vuonna 1996 ja naiset 1997. Myös alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi − pojat pelaavat naisten kanssa parittomina vuosina ja tytöt miesten kanssa parillisina vuosina. Euroopan-mestaruudesta on salibandyssä kilpailtu kahdesti: vuosina 1994 ja 1995.
Seurajoukkuetasolla Euroopan eri maiden mestarijoukkueet osallistuvat vuosittain pelattavaan Champions Cupiin, joka aiemmin tunnettiin myös nimellä Salibandyn Euroopan Cup. Ensimmäisen kerran seurajoukkueiden Euroopan-mestaruudesta pelattiin vuonna 1993. Ensimmäisen seurajoukkueiden mestaruuden Suomeen toi Tapanilan Erä III naiset. Miehissä ensimmäinen oli HIFK.
Kansallisella tasolla seurajoukkueet pelaavat vuosittain myös Suomen Cupia, joka tunnetaan pääsponsorinsa mukaan myös Teho Cupina. Siihen voivat osallistua kaikki joukkueet tasosta riippumatta. Ensimmäinen Suomen Cup järjestettiin kaudella 1988–1989.