SUSIEN MATKASSA – KIMMO KUOKKA
Tyttösalibandyn vastaava/valmentaja sekä johtokunnan sihteeri
Miten susimatkasi on saanut alun?
Susien matkaan siirryin tytön aloittaessa harrastuksen vuonna 2015. Toimin silloin vain vanhempana.
Millainen on oma pelaaja-/urheilutausta?
Itselläni ei ole varsinaista lajitaustaa entuudestaan vaan olen oppinut lajia lähinnä valmennuksen kautta. Olen pelannut jääkiekkoa ala-aste aikoina eli siitä on jo aikaa.
Kuinka kauan olet ollut toiminnassa mukana? Mitä kaikkea olet tehnyt Susissa?
Aloitin tyttöjoukkueen valmennuksen kaudella 2016-2017.
Teetkö jotakin muuta Susien toiminnan lisäksi?
Palkkatyötäni teen lähihoitajana yksityisellä puolella.
Minkälaisissa tehtävissä olet Susissa tällä hetkellä?
Tällä hetkellä olen E-tyttöjen vastuuvalmentaja ja Johtokunnan sihteeri sekä pelaan kuntosählyä. Toimin myös tyttösalibandyvastaavana seurassa.
Minkälaista on olla valmentaja? Mukavat ja haastavat hetket?
Mukavaa siinä on se, että näkee paljon uusia pelaajia tulevan kauden aikana mukaan ja miten joukkue ottaa uudet pelaajat osaksi ryhmää, kuin he olisivat jo vanhoja tuttuja. Joukkueesta on tullut yhtenäinen ja sitä kautta hyvin energinen voimavara valmennukseen.
Haastavinta on ollut tällä kaudella erilaiset koronasta johtuvat rajoitteet ja tietysti harjoittelu-/ pelikauden keskeytyminen niin keväällä, kuin ennen jouluakin.
Miten suunnittelet harjoitukset? Onko jokin tietty kaava, keksitkö itse uudenlaisia harjoituksia? Paljonko aikaa kuluu viikossa joukkueen eteen?
Harjoituksen suunnittelen yleensä edellisellä viikolla ja otan huomioon niissä mahdolliset turnaukset viikolla tai muuta aktiviteettiä, joka ei ole varsinaista harjoittelua. Harjoituksissa otan huomioon eri pelaajien kehittymishaasteet ja osaamisalueet, sitä kautta pystyn tekemään kaikkia tukevan harjoittelu ohjelman joukkueelle. Saman harjoitteen voi tehdä monella tavalla eli opetan pelaajia ajattelemaan itse harjoitusta ja sen tavoitteita eli en suosi ” kädestä pitäen ” harjoituksia, jos harjoite on jo tuttu. Pelitilanneharjoittelua on enemmän turnausviikolla, mutta se kuuluu myös jokaisen harjoituksen loppuun eli siirretään aikaisemmin harjoitellut harjoitteet peliin. Aikaa kuluu viikossa joukkueen asioihin n. 5-6 tuntia ja turnaus viikkoina tietysti enemmän.
Miten tyttösalibandyä aiotaan kehittää?
Olen jatkamassa tyttösalibandy -projektia koronatilanteen sen salliessa ja yritän saada sen näkymään seuran ulkopuolelle myös uusien pelaajien rekrytoinnissa ja erilaisista lähtökohdista tulevien pelaajien saamisesta oikeanlaisiin joukkueisiin ja sitä kautta tulemaan mukaan harrastukseen.
Mikä innoittaa sinua tässä toiminnassa?
Innoittajana tässä lajissa on sen muuttuvuus eri-ikäisten parissa ja kehityksen näkeminen omassa toiminnassaan. Oma kiinnostus on myös päästä itse hyvien kavereiden kanssa pelaamaan ja jakamaan kokemuksia lajista ja valmennuksesta.
Mitä olet oppinut Susi-urallasi? Oletko pystynyt hyödyntämään oppeja muussa elämässä?
Olen oppinut eri-ikäisten tyttöpelaajien ohjauksesta lajinparissa, koska olen valmentanut tyttöjä jo usean vuoden ajan ja seurannut heidän kasvuaan lajissa. Sen kautta uusien asioiden oppimista niin valmentajan, kuin psyykkisellä puolella.
Mitä Sudet merkitsee sinulle? Minkälaisena seurana Sudet mielestäsi näyttäytyy ulospäin?
Sudet merkitsee osaavaa lajiseuraa, joka ottaa huomioon eri-ikäiset pelaajat. Sudet on Kouvolassa ainut salibandyseura, joka on vaan yhdelle lajille omistautunut, joten se pystyy muuntumaan seurana lajille sopivaksi ja osaavaksi seuraksi.
Mitä sanottavaa sinulla on niille ketkä miettivät toimintaan lähtemistä?
Toivon lisää innokkaita junioreita mukaan lajinpariin, koska se on mukavaa tekemistä hyvässä porukassa, joka sopii niin vasta alkajille, kuin jo muiden lajien parista tuleville pelaajille. Susissa on erilaisia mahdollisuuksia harrastaa lajia. On harrastejoukkueita ja kilpatasoisia joukkueita. Kaikki mukaan hyvää harrastukseen niin nuoret, kuin aikuiset. Osaavan ohjaajan / valmentajan sekä hyvien kavereiden seuraan.