Jyväskyläläinen Jasmi Latvala, 23, sai Kouvolasta työtarjouksen, josta ei ollut syytä kieltäytyä.
Latvala aloitti vastikään Kouvolan urheiluakatemian, Kouvolan Jalkapallon ja Sudet Salibandyn yhteispalkattuna fysiikkavalmentajana.
Jyväskylän ammattikorkeakoulusta viime vuonna fysioterapeutiksi valmistunut koripallon ja rugbyn harrastaja erikoistui opinnoissaan urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn.
Latvala aikoo tuoda osaamistaan fysiikkavalmennukseen muun muassa liikkuvuuteen, kehonhallintaan ja tasapainoon.
Hänelle ehti kertyä Jyväskylästä työkokemusta salibandystä ja futsalista.
Jalkapallon ja salibandyn Latvala näkee oman työnsä vinkkelistä lajeina, joissa on paljon eroavaisuuksia.
– Lajien oheisharjoittelussa on eri painotuksia, mutta se mitä tulee liikkuvuuteen ja kehonhallintaan, pätee molempiin lajeihin. Lajinomaisessa fysiikkaharjoittelussa taas löytyy eroja.
Latvala korostaa luottavansa monipuoliseen harjoitteluun.
– Pienten kanssa kehitetään ominaisuuksia leikkien ja pelien kautta. Kasvuvaiheet ja herkkyyskaudet on otettava huomioon. On tiedettävä, mitä pitää varoa missäkin vaiheessa.
Vammojen ennaltaehkäisyssä avain on yksitoikkoisen harjoittelun välttäminen.
Yhteispalkkaus on projektiluontoinen, ja Latvalan työsopimus ulottuu ensi vuoden toukokuun loppuun.
– Tavoitteenani on tuoda seurojen arkitekemiseen laadullista oheisharjoittelua. Haluan, että valmentajat oppivat, mitä oheisharjoittelua pitää tehdä ja mitä voi karsia pois. Jos huomaan ensi keväänä laadun parantuneen ja oikeiden asioiden painotuksia, olen tyytyväinen, Latvala sanoo.
Sudet Salibandyn junioripäällikkö Joona Tankka kertoo seuran etsineen fysiikkavalmentajaa jo monta vuotta.
Pahkalan yhteydenotto tuli samaan aikaan kuin seurakehitystyöryhmä piirteli koronan hiljentämänä keväänä toiminnan suuntaviivoja.
– Olemme nähneet, että kun juniorijoukkueemme nousevat valtakunnallisiin sarjoihin, pärjäämme taidossa ja joukkuepelissä, mutta fysiikkapuolessa olemme isoja seuroja jäljessä. Tavoitteena on nostaa koko seurassa urheilullista tekemistä, ja sitä haetaan nyt ikäluokkakohtaisilla valmennuslinjoilla.
Tankka muistuttaa, että ruohonjuuritason toiminta ei saa fuskata.
Jos kehonhallinta, juoksutekniikka ja liikkuvuus sakkaavat, nuorella urheilijalla ei ole valmiuksia voimaharjoitteluun.
– Lajivalmentajilla ei välttämättä ole osaamista tai edes ymmärrystä fysiikkavalmennuksen tärkeydestä. Seurana olemme oppineet paljon matkan varrella ja tiedämme nyt itse paremmin, mitä uudelta fysiikkavalmentajalta haluamme ja odotamme.
On lupa puhua Kouvolan mallista, sillä Suomen muissa urheiluakatemioissa ei ole vastaavanlaisia yhteispalkkauksia.
– Tämä on esimerkillistä yhteistyötä lajien ja seurojen kesken. Mielestäni Kouvolan kokoisessa kaupungissa tällaista pitäisi tehdä paljon enemmänkin, Joona Tankka tähdentää.
Lähde: Kouvolan Sanomat / Tapio Ahlroth 20.8.2020