Kaakkois-Suomen aluesarjan päätösturnaus pelattiin lauantaina Joutseno-hallilla. Sarjan huipennukseen lähdettiin sangen jännittävistä lähtökohdista. Punainen piti tuloksellisesti epäonnistuneesta kotiturnauksesta huolimatta edelleen hallussaan sarjan kärkipaikkaa ja olipa piristynyt mustakin noussut neljänneksi. Molemmilla joukkueilla oli lopulliset sarjasijoitukset avoinna eli panosta peleissä riitti.

 

Sudet SB musta – PoNoVo keltainen 6-8 (3-3, 1-4, 2-1)

Avausottelussa sai musta vastaansa paikkaa haastajafinaaleihin hamuavan PoNoVo keltaisen. Ottelun alku sujui tasaisissa ja tunnustelevissa merkeissä ja molemmat maalivahdit joutuivat jo alkuminuuteilla venymään parhaimpaansa. Sudet meni kuitenkin ottelussa johtoon kun viekas hyökkääjä Lauri Turunen seurasi hyökkäykseen nousevaa lappeenrantalaispuolustajaa, riisti pallon ja murtautui maalintekoon. Vielä kun muutenkin pirteästi esiintynyt Atte Hölttä heläytti kaksi peräkkäistä maalia, näytti susileirissä hyvältä. Ehkäpä liiankin hyvältä, sillä seuraavan minuutin aikana teki PoNoVo peräti kolme maalia susipuolustuksen suosiollisesti avustaessa. Erätauolle siis tasatilanteessa.

Toinen erä alkoi jälleen Susien kannalta myönteisesti, kun Lauri Turunen iski toisellaan Sudet johtoon Topi Lindströmin syötöstä. Mutta jälleen tuli PoNoVo tuulispään lailla ja nakutti neljä seuraavaa maalia taitavien hyökkäysten päätteeksi.

Kun PoNoVo rykäisi kolmannen erän alkuun kahdeksannen maalinsa, vaikutti peli jo ratkenneen. Lauri Turunen toi kyllä kahdella maalillaan Sudet vielä voittokamppailuun, mutta PoNoVo piti kuin pitikin pintansa ja vei tärkeät pisteet mukanaan. Peli oli Susilta hyökkäyssuuntaan varsin hyvä, mutta muutamat puolustuspään uinahdukset maksoivat pisteet tällä kertaa, vaikka maalilla Samuli Käki tekikin voitavansa.

 

Sudet SB punainen – JoKa 7-12 (1-2, 3-4, 3-6)

Toisessa ottelussa odotettiin punaisen hoitavan homman kotiin joutsenolaisia vastaan ja varmistavan paikan haastajafinaaleihin. Mutta toisin kävi kun Kataja intoutui esittämään ehkä kauden parastaan.

Ottelu sai murheellisen alun, kun joutsenolaiset pääsivät kahden maalin johtoon. Ensimmäinen maali päästiin nostamaan reboundista, ja toisessa maalissa tarkka kaukoveto yllätti maalivahtihommiin pitkästä aikaa hälytetyn Matias Lagerströmin. Valtteri Penttilä loi uskoa susileiriin tälläämällä Anton Nuttusen nappisyötöstä kavennuksen. Ja kun Nuttunen vuorostaan maalasi toisen erän aluksi Eemeli Keinäsen syötöstä pelin tasoihin, vaikutti jo ihan hyvältä. Mutta kuluneen sanonnan mukaan menestys tulee ennen työntekoa vain sanakirjassa – niin tänäänkin. Kun koko joukkueen puolustus ei maistunut, pääsi Katajan taitava ykköskenttä pyörittämään peliä Joni Huolmanin toimiessa pääkapellimestarina ja Kalle Toiviaisen ykkössolistina. Rumat lukemat ja kaksitoista päästettyä maalia. Useat maaleista tulivat joko lähietäisyydeltä tai tarkasti tolpan juuriin suuntautuneista laukauksista, joten Matias oli mahdottoman tehtävän edessä.

 

NST – Sudet SB musta 3-7 (0-1, 3-4, 0-2)

JoKa:n voitettua päivän molemmat ottelunsa olivat mustien mahdollisuudet jumbosijan välttämiseen jo menneet ja enää pelattiin kunniasta. Mutta hyvin pelattiinkin!

Tasaisen alun jälkeen komennettiin NST:n jäähyherkkä puolustaja rangaistusta kärsimään, ja Sudet hyödynsi tarjoutuneen ylivoiman nopeasti. Lauri Turunen syötti ja Ilkka Vainio täräytti sydämensä kyllyydestä johtomaalin. Erätauon jälkeen jatkettiin peliä Susien merkeissä, kun Turunen piti vastustajan puolustusta ajoittain aivan pilkkanaan adjutanttien Lindström ja Saurila ansiokkaasti säestäessä. NST rypisteli vielä peliin mukaan kahdella maalillaan, mutta erätauolle lähdettiin kuitenkin Susien kahden maalin johdossa. Kolmannessa erässä onnistuivat maalinteossa vielä Aleksi Saurila ja Aapo Ikonen, molemmat Turusen syötöistä, ja näin oli mustan selvä voitto tosiasia. Samuli Käki otti tärkeillä hetkillä hyviä torjuntoja. Turusen johdolla liekehtineen ykkösketjun lisäksi oli kakkosketjunkin otteissa reippautta. Myös molemmat puolustajaparit esiintyivät edukseen.

PonoVo keltainen – Sudet SB punainen 13-4 (4-2, 2-2, 7-0)

Mustan voitto satoi myös punaisen laariin, sillä NST jäi kolmeentoista sarjapisteeseen. Täten varmistui vähintään toinen sija punaiselle ja kärkipaikka ratkottaisiin ottelussa PoNoVo:a vastaan.

Punainen jatkoi ottelussa siitä mihin päivän ensimmäisessä ottelussaan jäi. Ajoittaiset onnistumiset hyökkäyspäässä olivat laiha lohtu, kun puolustustyöskentely koko joukkueella oli heikkoa. Jos jotain positiivista on löydettävä, olkoon se kakkoskentän ykköstä pirteämpi peli-ilme, joka palkittiin myös parin maalin muodossa Tatu Nevalaisen ja Jasse Hämäläisen saadessa maalit nimiinsä. Vastustajan riveistä kunnostautuivat erityisesti Eetu Ruukki kuudella syötöllään ja Leevi Rantala kuudella maalillaan. Mietittävää punaisen valmennusjohdolle ja pelaajistolle tulee siitä, että viimeisestä neljästä pelistä on saldona kolme tappiota ja tasapeli. Viimeisin voitto on tammikuulta ja pelin kehityskäyrä sojottaa eri suuntaan kuin hyvään vireeseen päässeellä mustalla.

Alempi jatkosarja on siis päättynyt. Mustan joukkueen vireen löytyminen ilahduttaa totisesti, mutta samalla harmittaa tieto siitä, että suuri osa joukkueen potentiaalista jäi varmaankin ulosmittaamatta. Punaisen osalta sarjan alku sujui siinä määrin mallikkaasti, että haastajafinaalit kutsuvat vaikka sarjan loppu menikin penkin alle. Tässä vaiheessa analyysiosasto haluaa kiittää nuoremmista susijoukkueista apuun rientäneitä nuorukaisia, jotka tänäänkin esiintyivät varsin mallikkaasti.

O V T H TM PM ME P
1 PoNoVo keltainen 12 7 1 4 66 51 15 15
2 Sudet SB punainen 12 5 4 3 67 65 2 14
3 NST 12 5 3 4 67 54 13 13
4 JoKa 12 5 0 7 66 80 -14 10
5 Sudet SB musta 12 4 0 8 60 76 -16 8

 

 

Sudet SB punainen jatkaa siis haastajafinaalin välierään, jossa vastaan asettuu Savo-Karjalan aluesarjaa dominoinut kuopiolainen SB Welhot B2. Viimeisessä ottelussa Susien ohi ponnistanut PoNoVo keltainen taas kohtaa omassa välierässään varkautelaisen Hukka-Pallon. Välierien voittajat jatkavat luonnollisesti finaaliin häviäjien joutuessa tyytymään pronssiotteluun. Haastajafinaalit pelataan yhtenä päivänä, joka on saamiemme tietojen mukaan joko 17. tai 18.3. Pelipaikka ilmoitetaan myöhemmin.

—-

Päivitetty 5.3.2018:

välierä: SB Welhot B2 – Sudet SB punainen
18.3.2018 klo 12.15 
Varkauden liikuntatalo, Järvelänkatu 12, 78200 Varkaus

—-

Sudet SB mustan paidassa taistelivat:

18 (MV) Samuli Käki (26 torj, 70,3%), 9 Lauri Nikkonen, 11 Aapo Ikonen (1+1), 20 Topi Lindström (1+3), 34 Ilkka Vainio (1+1), 43 Atte Hölttä (2+0), 55 (C) Lauri Turunen (6+4), 65 Aleksi Saurila (2+1), 70 Aleksi Ruosteluoma, 77 Roni Virta, 88 Konsta Pirinen.

Punaisen paidassa esiintyivät:

7 (MV) Matias Lagerström (33 torj, 56,9%), 2 Veeti Hanén, 4 Tatu Nevalainen (1+0), 11 Anton Nuttunen (2+4), 29 Jasse Hämäläinen (1+0), 45 Elmeri Hallakoski (2+2), 72 Juuso Outinen (0+1), 77 Vertti Valariutta, 89 Valtteri Penttilä (1+1), 90 Juho Laaksonen, 91 (C) Joni Kaisto (1+1), 97 Eemeli Keinänen (3+1), 98 Aatu Linden.

 

teksti: Marko Kaisto