Sudet SB – NST Valkoinen 1 – 7

E1-poikien ylempää jatkosarjaa pelattiin kotiturnauksen merkeissä Kuusaan Urheilutalolla sunnuntaina 18.2.. 06-/07-syntyneiden poikien peliryhmä oli menettänyt useamman pelaajan sairastuvalle, mutta kentälle saatiin mukaan Eelis, Elias L., Iiro, Jasse, Miro, Nicklas, Niklas, Samuli, Sisu, Topi ja Topias sekä veskari Toivo. Päivän otteluissa Susien päivän kuntoa astelisivat mittaamaan todella kovat vastustajat eli NST Valkoinen ja Voima Turbiinit.

Ensimmäiseen otteluun Lappeenrannan ylpeyttä NST:ä vastaan valmennus ohjeisti pelaajat noudattamaan parista edellisestä turnauksesta poiketen kokonaisuudessaan passiivisempaa pelitapaa, koska vastusta tiedettiin ennalta erittäin nopeaksi ja vaaralliseksi vastaisku joukkueeksi. Ylhäältä tapahtuvan karvauspelin arveltiin tarjoavan nopsajalkaisille vastustajan pelaajille turhan paljon yv-hyökkäyksiä. Ensimmäinen erä alkoi Susilta ihan hyvällä tavalla. NST:llä ei ollut aina helppoa käynnistää omaa hyökkäystä meidän pelaajien hyvän sijoittumisen ja aktiivisuuden takia. Mutta kyllä vastustaja hyökkäämäänkin pääsi. Erän alkupuolella nähtiin kuitenkin ainakin Jassen ja Topiaksen toimesta tärkeitä vetojen peittoja ja maalilla Tovekin pääsi peliin hyvin mukaan, kun vetoja tuli ihan kiitettävästi myös hänelle asti. Kahdeksan minuutin kohdilla Samuli nosti pitkän pallon Jasselle NST:n maalin eteen, mutta ohjaus ei ihan onnistunut toivotulla tavalla. Noin minuutti myöhemmin Jasse oli taas asialla ja laukoikin hyvän vedon, mutta vieläkään maalia. NST puolestaan pääsi koittamaan useamman kerran Toven valmiutta, mutta valmiina tuntui tässä vaiheessa olevan. Erän lopulla ensin Elias pääsi puolittain karkuun laidasta ja laukoikin pallon kipakasti veskarin torjuntaan. Sitten jo mentiinkin toiseen päähän vauhdilla, mutta tälläkin kertaa maalivahti veti pidemmän korren. Erätauolle lähdettiin 0 – 0 –tilanteesta.

Valmennus eli Joona, Mikko ja Sami sanoivat tauolla pojille, että ensimmäisessä erässä karvaus oli ihan hyvää luokkaa ja Toivon hyvät torjunnat auttoivat joukkuetta pysymään pelissä mukana. Pallolliseen peliin kaivattiin lisää huolellisuutta ja pelaajien väliset etäisyydet pienemmiksi. Paremmalla viimeistelyllä olisi vastustajan verkko heilunut melko varmasti. Mm. näillä eväillä lähdettiin kohti uutta erää. NST tuli kuitenkin erän alun terävämmin. Vastustaja pääsi nousemaan oikealta laidalta vetopaikkaan ja kun aikaa oli asetella, tarkka kuti upposi pienestä kulmasta huolimatta Toven ohi maaliin. Ajassa 15:46 peli 0 – 1 lappeenrantalaisille. Tästä Sudet ei kuitenkaan lannistunut, vaan hetkeä myöhemmin Topi tälläsi toisessa päässä kovan vedon, jonka eteen varmaa peliä pelannut NST:n veskari venytti kätensä. Kohta oli vuorossa Jasse, joka yritti vanhanaikaisella yllättää vastustajan, mutta ei vieläkään meille maalia. Vähitellen NST alkoi saada yliotetta pelistä ja tietynlaisen terävyyden puuttuminen Susi-laumalta oman maalin edustan puolustamisessa alkoi kostautua takaiskujen muodossa. Pelikello näytti aikaa 24:11, kun maalin takana ollut hässäkkä poiki pomppupallon maalin eteen, josta se sudittiin maalin perukoille eli tilanne 0 – 2 vastustajalle. Susien kunniaksi täytyy kuitenkin sanoa se, ettei pelaaminen ja kamppailu lopahtanut tässä, eikä missään muussakaan vaiheessa ottelua. Siitä hyvänä osoituksena oli mm. Sisun viuhuva veto oikeasta laidasta, joka kuitenkin kilpistyi NST:n veskarin nopeisiin käsiin. Erän lopulla Tove torjui ensin varmalta näyttäneen maalipaikan, mutta sitten vain 19 sekuntia ennen summerin soimista kilahti meidän päässä NST:n kolmannen maalin merkiksi.

Tauolla valmentajat peräänkuuluttivat parempien syöttöjen kautta avautuvia maalipaikkoja, joita vastustajan pelaajat ja veskari eivät pääsisi niin hyvin ”lukemaaan”. Oman maalin eteen tarvittaisiin myös paljon enemmän lujuutta kuin tähän mennessä oli nähty. Kolmannessa erässä NST:n loistava pallollinen peli ja kova tempo yhdistettynä meidän joukkueen pallon menetyksiin ja siihen, ettei vastustajan vetoja blokattu, tuotti meille isoja vaikeuksia yhä enenevässä määrin. Eikä jäähy kolmannen erän toisella minuutilla helpottanut asiaa. NST tarvitsi vain 24 sekuntia ylivoimaa, ennen kuin se sai reikäpallon meidän maaliin. Tilanne lähti menetyksestä meidän omassa kulmassa, josta vastustaja riistäytyi maalin eteen ja nosti rystyllä pallon yli Toven jalkatorjunnan verkkoon. Tilanne 0 – 4. Lisää kylmää vettä kaadettiin Susi-turkkiin vain 25s edellisestä. NST:n pelaaja pääsi yksin läpi, harhautti ja taas pallo maaliin. Suorastaan musta minuutti sai vielä jatkoa, kun ajassa 33:23 vastustaja pääsi laidasta karkuun ja nosti kauniin vedon aivan yläkulmaan. NST oli onnistunut maalinteossa kolme kertaa 61s aikana ja tilanne oli vieraille varsin selvä 0 – 6 johto. Onneksi ajassa 36:32 meidän pojat saivat tuiki tärkeän onnistumisen. Niklas antoi vapaalyönnistä pallon Iirolle, jonka kantin siivittämä veto upposi vihdoin NST:n maaliin ja tilanne siis 1 – 6. Pelikello näytti 37:24, kun Jasselle tuomittiin 2min jäähy maasta pelaamisesta, vaikka sitä ennen hänet oli kampitettu parketin pintaan. Tämä jäähy hoidettiin kunnialla. Susi-pelaajat pitivät monesti palloa hallussaan kuluttaen jäähysekunteja ja purkivat sitten pelivälinettä NST:n päätyyn. Maalilla Tove venytti muutaman maukkaan torjunnan, joista viimeisimmän aivan jäähyn lopussa kädellä, kun pallo oli matkalla ihan yläpesään. Jäähy ”tapettiin” hienosti, mutta kohta sen jälkeen ajassa 40:00 NST rokotti iskemällä maalin edestä ribarin sisään, kun sitä ei siivottu turvallisemmille seuduille. Peli jo 1 – 7. Erän viime minuuteille saatiin ainakin yksi tosi hyvä tilanne, kun Topi kilautti pallon NST:n maalin yläputkeen. Lisämaaleja ei kuitenkaan syntynyt ja niin peli päättyi NST:n selvään 1 – 7 voittoon.

Ottelun jälkeen valmennus nosti esille seuraavia seikkoja: Vastustajana NST oli todella hyvä, taitava ja piti pelin tempon kovana läpi koko ottelun. Susilta kaivattiin terävämpää ja aggressiivisempaa peliotetta jatkossa. Mahtoiko mukana olla jännitystä vai miksi oman maalin puolustamisessa jäi uupumaan tarvittavaa kovuutta? Vastustajan vetojen blokkaamisessa pitää olla aktiivisempia – oma liike lähemmäs vetäjää ja peliasento riittävän alas. Nyt vastustaja pääsi laukomaan huiman määrän vetoja meidän maalille asti. Vaihtojen venyminen johti väsymiseen ja oman pelitempon laskemiseen. Syöttöihin haluttiin lisää tarkkuutta ja pallollisena parempaa suojausta. Ei niin paljon kehityskohtia, jos ei paljon hyvääkin. Meidän pakit lukivat monessa tilanteessa hyvin vastustajan peliä ja saivat katkottua syöttöjä. Hyökkääjät saivat levitettyä peliä ihan kivasti. Uuden pelitaktiikan omaksuminen tapahtui pojilta todella nopeasti ja sitä myös noudatettiin. Lopuksi todettiin se, että ei ole mitään syytä painaa leukaa rintaan, vaan lähteä sisuuntuneena Voiman kaatoon!

 

Voima Turbiinit – Sudet SB 5 – 8

Poikia ei tarvinnut paljon muistutella kolme viikkoa aiemmin Hollolassa koetusta tappion karvaasta kalkista, kun Voima rankaisi meitä 24s ennen päätössummeria tehdyllä voittomaalilla. Olisiko nyt aika laittaa puntit tasan? Ensimmäisen erän alku oli vauhdikas. Ensin Samulilla oli paikka viedä Sudet johtoon ja heti perään Voima testasi Toven valmiutta – ei maaleja kumpaankaan päähän. Mutta ajassa 3:08 se sitten tapahtui, mutta meidän kannalta väärässä päässä. Voiman pelaaja pääsi tälläämään oikeasta laidasta tarkan kudin aivan takatolpan juureen ohi Toven torjuntaan venyttämän jalan. Susi-kone ei tuosta hyytynyt, eikä edes yskinyt vaan vajaa minuutti tästä Niklas tarjoili Eliakselle oivan syötön, jonka one timer –veto kuitenkin kilpistyi vastustajan veskarin torjuntaan. Seuraavaksi ei enää ollut vain lähellä, vaan perillä asti. Ajassa 5:00 Topi syötti Jasselle, joka haki sivuttaisliikkeellä paremman vetopaikan ja hyvä se olikin! ”Titta på ylähylly” ja peli tasan 1 – 1. Ja kun vauhtiin oli päästy, niin 50s myöhemmin Miro syötti Eliakselle, jopa pisti etukulmasta Sudet maalilla johtoon. Susien kolmas maali oli sekin kaunista katseltavaa: maltettiin syötellä ja hakea hyvää paikkaa ja sitten vasta laukoa. Ensimmäisen syötön antoi Miro Jasselle, joka jatkoi pallon vapaalle Sisulle ja siitä tulinen laukaus Voiman verkkoon, 1 – 3. Ajassa 10:19 Voima sitten muistutti, että se on todella vaarallinen vastustaja, jos ote yhtään herpaantuu. Voima nosti pitkän syötön meidän maalin edustalle, josta yksinäinen vastustajan pelaaja jatkoi pallon Toven ohi maaliin. Erätauolle näistä 2 – 3 lukemista.

Tauolla valmennus muistutti pelaajia siitä, että vaikka peli kulkeekin hyvin, niin riittävä määrä malttia hyökkäyksissä ja vapauttavat, tarkat syötöt johtavat ennen pitkää parempiin maalipaikkoihin ja maalien syntymiseen. Oppi näytti menneen perille hyvin, kun noin 18 minuutin kohdalla Jasse laittoi tarkan syötön Sisulle Voiman maalin takatolpalle, mutta jatko ei tällä kertaa ihan uponnut. Uutta matoa koukkuun virittelivät minuuttia myöhemmin Topi ja Elias. Topin syöttö vapautti Eliaksen vauhtiin ja nousu vastustajan maalille päättyi laatulaukaukseen ja sitä myötä Susien neljänteen maaliin. Peli meidän kannalta kivasti 2 – 4. Ajassa 20:31 Voima sai jäähyn vaarallisesta pelistä ja niin meidän pojat pääsivät testaamaan oman ylivoiman toimivuutta. Toimihan se. 21:09 oli pelikellossa, kun Miro tarjoili ja Samuli kiitti maalin arvoisesti, Susilla 2 – 5 johto. Vain hetkeä myöhemmin peli sai todella ikäviä piirteitä. Kulmatilanteessa Voiman päädyssä ensiksi kummankin joukkueen pelaajat kaatuivat maahan. Kun tuomari vihelsi meille tilanteesta vaparin, yhden Voiman pelaajan kontrolli petti täysin ja hän tönäisi voimalla Eliasta ja löi heti perään Iiroa. Tilanteesta tuomittiin aivan aiheesta 5 + 20min rangaistus väkivaltaisuudesta. Susien valmennus rauhoitti tilanteen meidän joukkueen osalta omassa vaihtoaitiossa ja peli sai jatkua pienen selvittelytauon jälkeen. Edeltänyt tilanne ei kuitenkaan varmaan voinut olla vaikuttamatta siihen, että Susilla oli haasteita saada kontrolloitua yv-peliä pyörimään. Voima piti hyvin alivoimalla palloa ja purki sen useasti meidän puolustusalueelle. Reilun 26 peliminuutin kohdalla meinasi kylmätä. Voiman pelaaja pääsi koittamaan yksin Tovea vastaan ja saikin pallon maaliin, mutta teki sen maalivahdin alueelta ja näin maali hylättiin. Voima sai vielä erän loppuun 2min jäähyn korkeasta mailasta, mutta tuostakaan ylivoimasta ei saatu tulosta maalin muodossa. Toiselle erätauolle joka tapauksessa hienossa 2 – 5 johtoasemassa.

Kolmannen erän alkupuolella Voima pääsi joksikin aikaa peliin mukaan ja loi useita vaarallisia tilanteita meidän päätyyn. Susien sitkeä puolustaminen ja Toven torjunnat pitivät meidän maalin puhtaana aina siihen asti, kunnes Jasselle tuomittiin jäähy mailaan lyömisestä ja Voima pääsi myllyttämään ylivoimalla. Sitä kesti vain neljä sekuntia, kun ajassa 33:29 Voima rusikoi pallon meidän maaliin aivan Toven edestä. Tuo maali herätti runsaasti parran pärinää, kun sekä vaihtoaitiosta että katsomosta nähtiin, että Voiman pelaaja seison molemmin jaloin maalivahdin alueella. Tuomio ei kuitenkaan muuttunut ja niin Voima kavensi tilanteeksi 3 – 5. Vajaa 2min myöhemmin Voima yllätti tarkalla takatolpan juureen uponneella vedolla Toivon, jonka jalka ei aivan yltänyt pallon tielle. Voima oli tullut jo maalin päähän, 4 – 5 lukemin. Ajassa 38:18 Susien synkkä viisiminuuttinen sai jatkoa. Vapaaksi unohtunut Voiman pelaaja upotti hienolla kudilla tasatilanteeksi 5 – 5. Susien henkistä selkärankaa osoittaa se, ettei tilannetta jääty surkuttelemaan, vaan taistelu jatkui. Ajassa 39:02 Elias ja Iiro palauttivat taas ilon Susi-aitioon. Iiro antoi loistavan syötön Eliakselle, joka sai jatkaa siitä pallon ”tyhjiin”. Tuon riemastuttavan johtomaalin jälkeen historia meinasi toistaa itseään, kun Voima rakensi ”varman” maalipaikan. Ja siltähän se näytti, että Voiman veto ei voi muuta kuin mennä maaliin, mutta jostain Toivo löysi vielä tiensä pallon eteen ja sitten mentiinkin jo vauhdilla toiseen päähän. Jasse sai tärkeän riiston vastustajalta laidassa, nosti jalalla ylös, syötti Samulille, joka ei erehtynyt, vaan upotti hienon vedon Voiman maaliin. Sudet 5 – 7 johtoon! Jälkikäteen katsottuna meidän valmentajat nostivat tämän tilanteen ottelun taitekohdaksi. Joona ja Mikko: ”Toven game saver 5 – 6 -tilanteessa ja siitä me käännettiin hyökkäys, josta 5 sekuntia myöhemmin Samulin tekemä maali. Nämä peräkkäiset tapahtumat käänsivät pelin lopullisesti meille.” Ettei jännitystä olisi puuttunut, niin hyvin puolustajan tonttiaan hoitaneelle Topiakselle tuomittiin kampituksesta jäähy ajassa 43:09. Samassa ajassa Voima otti myös aikalisän. Meidän valmentajat ohjeistivat pelaajia pitämään palloa mahdollisimman paljon hallussa ja vasta tarvittaessa purkamaan pitkää päätyyn. Vaikka Voimallakin yv:llä oli paikkansa, niin Susien kantti kesti loppuun asti. Ja niinkin hyvin, että ajassa 43:41 Iiro maalasi alivoimalla hienon yksilösuorituksen päätteeksi loppulukemiksi 5 – 8. Iiro riisti pallon vastustajalta ja nousi vikkelillä jaloilla vastustajan maalille asti ja siitä reikäpallo reppuun! Voima yritti vielä ottelun loppuhetkillä kavennusta ilman veskaria, mutta ei maalia kumpaankaan päähän useista yrityksistä huolimatta. Summeri lopetti tähän tiukan väännön Susien hyväksi lukemiin 5 – 8! Voi sitä riemun määrää, kun koko joukkue ryntäsi kentälle iloitsemaan hienosta voitosta!

Valmennus kokosi tämän pelin pointit seuraavasti: ”Toinen peli oli meiltä loistava kasvojen pesu ensimmäiseen peliin verrattuna. Korkea karvaus toimii tälle peliryhmälle hyvin ja se pakottaa vastustajan virheisiin ja tuo positiivista fiilistä meille. Kolmannessa erässä Voima pääsi hetkeksi mukaan, mutta loppuun asti painettiin sisulla. Saatiin nollattua ennalta tiedetyt vastustajan tehopelaajat.”

Päivän tehot:

Jasse 1 + 3, Elias L. 3 + 0, Iiro 2 + 1, Samuli 2 + 0, Miro 0 + 2, Topi 0 + 2, Sisu 1 + 0, Niklas 0 + 1