Viime viikonloppuna käynnistynyt B-poikien Kaakkois-Suomen aluesarja jatkui jo alle viikon tauon jälkeen tänään Joutsenossa pelatulla kahdeksan joukkueen turnauksella. Kaikilla joukkueilla oli ohjelmassaan kaksi ottelua. Susien punainen ja musta joukkue lähtivät turnaukseen hieman erilaisista lähtökohdista. Olihan punainen avausturnauksen kahdella voitollaan ilmoittautunut vahvasti mukaan taisteluun ylemmän jatkosarjan paikoista, kun taas musta oli vielä avauspisteitä vailla.

 

Musta jatkaa tutuissa merkeissä

Sudet SB musta – PoNoVo keltainen 2-14 (0-2, 1-6, 1-6)

Ottelusta PoNoVo:n keltaista vastaan odotettiin mustille vaikeaa. Toivottiin kuitenkin hyvää taistelua, koska eihän PoNoVo:n keltainen joukkue lähtökohtaisesti aivan edustusjoukkueensa tasolla ole. Jospa vastustaja saataisiin pidettyä nollilla jonkun aikaa ja päästäisiin vastaiskuihin. Pallo oli kuitenkin susimaalissa jo 39 sekunnin jälkeen, kun Leevi Äikää viimeisteli Santeri Koskimiehen syötöstä. Pientä susitoivoa herätteli Tuomas Suppala täräyttämällä Olli Joutjärven syötöstä tolppaan, mutta tämän lähemmäksi maalia ei kouvolalaisryhmä ensimmäisessä erässä päässyt. Sen sijaan Lauri Liukko vei PoNoVo:n 2-0 johtoon vielä ennen erätaukoa.

Toisessa erässä meni sitten PoNoVo menojaan kolmella peräkkäisellä maalillaan. Susien ilon hetket olivat vähissä. Yksi niistä oli, kun Virran veljesten tutkapari osoitti toimivuutensa. Miro lähetti pitkän syötön Ronille, joka kiitti tarjoilusta, otti parin askeleen vauhdin ja ampui pallon lappeenrantalaismaalin yläkulmaan. Susipuolustuksessa debytoinut Ossi Ekroth osoitti pelimiehen elkeitä rauhallisella pelillään kyeten pallollisiinkin ratkaisuihin. Erätauolle selvän oloisissa lukemissa 1-8.

Kolmannessa erässä jatkui sama meininki. PoNoVo tehtaili maaleja ylivoimalla, tasakentällisin ja alivoimalla. Erän sykähdyttävimmästä suorituksesta vastasi kuitenkin yleensä puolustuspäässä puurtava Valtteri Penttilä Roope Timosen hyvällä avustuksella. Tällä kertaa hyökkäykseen komennettu ”Pena” pelasi ensin  vahvasti kulmassa vastustajan pois, syötti pallon Roopelle ja jatkoi liikettään maalia kohti. Roopen tarkka syöttö löysi Valtterin mailan ja niin oli pallo maalissa. Valtteri itse kommentoi suoritustaan tapansa mukaan varsin vaatimattomasti: ”No täytyihän se perinteinen yksi maali kaudessa tehdä.”

PoNoVo paranteli vielä maalieroaan voittaen ottelun lopulta vastaansanomattomin lukemin 2-14. Samuli Käelle maalissa kertyi 23 torjuntaa, ja täytyy todeta, että hän kyllä teki taas voitavansa. Aivan liian helposti pääsevät vastustajat pyörittämään peliä ja miehiä on jatkuvasti vapaana parhaalla maalintekosektorilla.

Valmentaja Ikonen kommentoi ottelun kulkua seuraavasti:

  • Otteluun lähdettiin miesmerkillä ja tarkalla keskustan puolustuksella. Heti pelin alussa kuitenkin kopissa käydyt ja sovitut asiat unohtuivat ja omissa soi useaan kertaan. Pelin avaaminenkin tuotti vaikeuksia lukuisista yrityksistä huolimatta. Ajoittain nähtiin vilahduksia hyvästäkin pelistä, jonka takia saatiin pari maaliakin tehtyä. Lopputulos kertoo pelistä paljon.

Sama kaiku on askelten, positiivistakin silti näkyvissä

NST – Sudet SB musta 13-2 (3-1, 2-1, 8-0)

Ketään vastustajaa vähättelemättä oli toiveissa, että juuri NST:tä vastaan olisi mustilla susilla mahdollisesti sanansa sanottavana. Ottelun alku näytti kuitenkin tuloksellisesti heikolta, kun NST karkasi kahden maalin johtoasemaan jo hieman reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Susilauma näytti kuitenkin luonnettaan ja kavensi ylivoimalla tilanteeksi 2-1 kun Miro Virta osui Ossi Ekrothin syötöstä. NST sai kuitenkin kolmannen maalinsa ylivoimalla vielä ennen yhdeksännen minuutin täyttymistä. Susilauma taisteli kuitenkin hienosti seuranneet kolme alivoimajaksoaan ja näin tauolle lukemista 3-1. Maalivahtien torjunnat olivat erässä NST 4 ja Susien Samuli Käki 5 torjuntaa. Aiempiin otteluihin verrattuna vaikutti siis todella kohtuulliselta.

Susien peli pysyi pääosin kasassa vielä toisessa erässä. Roni Virta kuitasi Toni Dysterin tekemän maalin viimeistelemällä ottelun toisen ja viimeiseksi jäävän susimaalin Olli Joutjärven syötöstä. Vielä kun NST:n Henri Savolainen maalasi 5-1:een ja erän torjunnatkin merkattiin lukemin 1-10, oli ottelun suunta melko selvä.

Kolmannessa erässä alkoi toden teolla näkyä kahdella kentällä taistelleiden susien fyysinen ja ehkä vähän psyykkinenkin väsymys. Vastustaja räpsäytti kaksi (!) alivoimamaalia saman jäähyn aikana ja loppu ei ollut enää kaunista katsottavaa ainakaan näiden Kouvolasta ostettujen silmälasien takaa. Maaleja kolmanteen erään NST:lle kahdeksan, joista kolme alivoimamaalia. Valitettavan tuttu suuruusluokka lopputuloksessa kohtuullisesti sujuneesta alkupuoliskosta huolimatta.

Valmentaja Ikonen harmitteli hyökkäyspään heikkoa viimeistelyä ja puolustuksen vuotamista:

  • Peliin lähdettiin karvaamaan mökillä ja ilman miesmerkkiä. Karvauspeli tuottikin tulosta ja pääsimme useaan katkoon keskialueella, mutta viimeistely hyökkäyksissä ontui. Keskustaa varjelimme omassa päässä myös tässä pelissä, mutta liian usein maalin kulmilta pääsi NST tekemään maalin. Syöttö- ja avauspeli toimi paremmin kuin ensimmäisessä pelissä, mutta sekään ei auttanut.

Sudet SB mustan paidassa taistelivat:

18 Samuli Käki (MV), 10 Olli Joutjärvi (0+1), 17 (C) Miro Virta (1+1), 29 Jasse Hämäläinen, 43 Atte Hölttä, 46 Ossi Ekroth (0+1), 64 Roope Timonen (0+1), 77 Roni Virta (2+0), 88 Tuomas Suppala, 89 Valtteri Penttilä (1+0).

 

Iloiset rosvot PoNoVo:n kiusana

PoNoVo – Sudet SB punainen 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Kuusankosken turnauksessa kaksi voittoa napannut punainen joukkue sai vastaansa tällä sarjatasolla ehdottomaksi huippujoukkueeksi laskettavan PoNoVo:n.

Aivan ottelun alussa näytti susipelaajien hyvä liike ja pallon liikuttelu saattavan vastustajan vaikeuksiin. PoNoVo joutui rikkomaan ja katsomoon alkoi kuulua jo suunsoittoakin. Erityisesti Susien ykköskenttä sai luotua muutaman paikan, mutta maali jäi kuitenkin tekemättä ylivoimapelistä huolimatta. Alun jälkeen sai PoNoVo pelinsä kulkemaan ja Sudet joutui puolustuskannalle. PoNoVo otti susihyökkäyksien rakentelut kiinnivarsin ylhäältä, eivätkä puolustajat oikein saaneet peliä avattua toivotulla tavalla. Tämä johti pallon menetyksiin omassa päässä ja lappeenrantalaiset pääsivät pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä. Susien puolustusasenne oli kuitenkin tinkimätön, ja laukauksia blokattiin siihen malliin, että mustelmia voinee saunan lauteilla ihailla useampikin kouvolalainen nuori mies. Maalilla Kaapo Rämä esitti varmoja otteita torjumalla kenttäpelaajien ohi tulleet laukaukset. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin kutkuttavan jännittävistä 0-0 lukemista.

Toisen erän alkuun näytti jo ensimmäisessä erässä väläytellyt Anton Nuttunen mikä on miehiään. Aleksi Saurilan tarkka syöttö tavoitti Antonin jonka tarkka ja kova veto löysi vastustajan maalin ylänurkkaan. Tavaramerkkiin ”titta på ylähylly™” voitaneen pian julistaa yksinoikeus johtaja Nuttuselle. Isossa kuvassa jatkui Susien tinkimätön puolustustaistelu. Noin viisi minuuttia susimaalista helähti omassa päässä, kun Kasimir Saareks sai hieman liikaa tilaa ja tasoitti maalin takaa kiertäneen Topias Pekurisen syötöstä tarkalla tolpan juureen suuntautuneella laukauksella tilanteeksi 1-1. Pian seuranneen alivoiman taisteli Sudet hienosti, ja juuri susijäähyn päättyessä tuomittiin Susille rangaistuslaukaus. Anton Nuttunen ampumaan ja Sudet johtoon taidokkaiden harhautusten päätteeksi. Lämpö hallissa ja varsinkin lappeenrantalaiskatsomossa alkoi nousta. Syitä etsittiin paremman puutteessa tuomareista eivätkä omat pelaajatkaan kritiikiltä säästyneet. Tarkasti tuominneet oikeudenjakajat vihelsivät Susille toisenkin oikeutetun rangaistuslaukauksen, mutta tällä kertaa ei Nuttunenkaan enää onnistunut. PoNoVo:n pallollisesta hallinnasta kertoo se, että erän torjunnat merkittiin lukemin 1-10.

Kolmas erä jatkui samoissa merkeissä. PoNoVo pyöritti peliä ja Sudet puolusti. Kello teki työtään Susien hyväksi ja tuska tuntui hiipivän lappeenrantalaispuseroihin. Kaapolle erään kuitenkin vain neljä torjuntaa, joukossa toki pari hienoa pelastusta. Kenttäpelaajien taisteluasenne ja peittävät blokit estivät kuitenkin suuren osan vastustajan yrityksistä. Lopulta kuului vapauttava summeri ja riemastuttava ryöstö ehdottomalta ennakkosuosikilta oli tosiasia. Rosvolauman ylimmäisinä päälliköinä riehuivat muiden suosiollisella avustuksella herrat Rämä ja Nuttunen.

Valmentaja Tankka oli luonnollisesti tyytyväinen suojattiensa otteisiin:

  • Olipahan taistelu. Käytimme joukkueena paljon aikaa PoNoVon hyökkäyspelaamiseen tutustumiseen videolta ja se kyllä kannatti. Vaikka pelin painopiste oli meidän päässä, saimme todella hyvin tukittua keskustaan ja maalinedustaan pelatut tilanteet. Puolustajat uhrautuivat pallon eteen huikealla tasolla. Kaapo oli jälleen mies paikallaan tolppien välissä ja otti voittavalle maalivahdille tyypillisiä gamesaver -tason koppeja taas useamman. Harvoin voittaa kahdella maalilla salibandyottelua, mutta tällä kertaa se riitti täyteen pistepottiin. Täytyy kyllä jälleen kiitellä pelaajien peli-ilmettä, jossa jokaisessa vaihdossa kentälle jätettiin kaikki mitä löytyi. Olemme nyt päästäneet maali per peli tahdilla omiin ja se on hurja tulos. Tavoitteen kannalta todella isot pisteet ryöstettiin mukaan.

Punainen kapsahti Katajaan

Sudet SB punainen – JoKa 2-5 (0-2, 2-2, 0-1)

Ainakin siihenastisten tulosten perusteella lähti Sudet päivän toiseen otteluun Joutsenon Katajaa vastaan hienoisena ennakkosuosikkina. Kataja ei tästä suuria välittänyt, vaan painoi pelin alusta lähtien susipäätyyn. Pelaajat ja pallo liikkuivat jouhevasti ja Sudet olivat suorastaan hätää kärsimässä. Katajalle tuomittu jäähy muutti pelin luonnetta hetkeksi ja Sudet saivat jonkinlaisen painostuksen päälle. Huolimattomuus kostautui kuitenkin kun joutsenolaisten vastahyökkäyksen päätteeksi nosti Rasmus Kareinen Joni Huolmanin laukauksen reboundin verkkoon ohi Kaapon. Parin minuutin päästä lisää kylmää vettä susiturkille vastahyökkäyksen päätteeksi ja susipelaajilla taisi jalkojen lisäksi alkaa rasitus tuntua myös hartialinjan yläpuolella.

Erätauon jälkeen jatkui hermostunut ja huolimaton pelaaminen. Tähän mennessä sarjan parhaan pelinsä pelannut Kataja jatkoi tehokkaita otteitaan karkaamalla jo neljän maalin johtoon ennen susikavennusta. Juho Laaksonen ja Juuso Outinen antoivat toivoa paremmasta tuomalla Sudet nopeaan tahtiin kahden maalin päähän ja kolmanteen erään lähdettiin hakemaan nousua kahden maalin tappioasemasta.

Valmennus koetti herätellä joukkuetta parilla kokoonpanomuutoksella, mutta tulokset jäivät laihoiksi eikä ylivoimapelikään tuottanut toivottua kavennusta. Päinvastoin: Kataja pääsi viimeistelemään loppulukemiksi 2-5 ja täysi pistepotti jäi tältä reissulta punaisellekin haaveeksi.

Valmentaja Tankka valitteli joukkojensa väsymystä mutta tunnusti reilusti Katajan paremmuuden:

  • Pukukopin energista huokui jo ennen pelin alkua, että vaikea peli tiedossa ja väsy painoi edellisen pelin taistelun vuoksi. Ja näinhän siinä valitettavasti kävi, vaikka yritimme tästä jutella ennen matsia. Emme saaneet fyysistä ja henkistä energiatasoa sille tasolle, jolla voisimme JoKan tasoista joukkuetta vastaan pärjätä. Hävisimme jatkuvasti kaksinkamppailuja ja JoKan maalivahtipeli tylsistytti viimeisetkin meidän maalintekoyritykset pelin ekalla puoliskolla. Pari nopeaa kavennusmaalia toi näennäistä uutta virtaa, mutta ei paremmasta joukkueesta kentällä ollut epäselvyyttä. JoKa pelasi hyvin ja ansaitsi pisteet.

Punaisen paidassa pelasivat:

1 (MV) Kaapo Rämä, 4 Tatu Nevalainen, 7 Matias Lagerström, 11 Anton Nuttunen (2+1), 34 Ilkka Vainio, 45 Elmeri Hallakoski, 65 Aleksi Saurila, 67 Jesse Sällinen (0+1), 71 Samuli Sopanen, 72 Juuso Outinen (1+0), 90 Juho Laaksonen (1+0), 91 (C) Joni Kaisto.

Aluesarja jatkuu tasaisissa merkeissä. Viikonlopun ainoa neljän pisteen joukkue oli PoNoVo keltainen, joka ilmoittautui mukaan taisteluun ylemmän jatkosarjan paikoista. Sarjan keulassa on kolme joukkuetta (PoNoVo, Sudet SB punainen, Pelicans) kuudella pisteellä ja seuraavat kolme joukkuetta (LaSB, PoNoVo keltainen, JoKa) neljällä pisteellä. NST ja Sudet musta pitävät tässä vaiheessa perää. Yksinkertaista sarjaa on jäljellä kolme peliä ja homma menee tiukaksi. Sarja jatkuu sunnuntaina 22.10. Susien osalta Lahdessa.

Valmentaja Joona Tankka kommentoi jatkoa tässä vaiheessa lyhytsanaisesti:

  • Viimeisen alkusarjan turnaukseen jää suuret panokset ja hyvin todennäköisesti tarvitsemme sieltäkin useamman pisteen Pelicans- ja LaSB -peleistä.

 

 

teksti: Marko Kaisto