Kaakkois-Suomen aluesarja käynnistyi sunnuntaina Kuusankosken urheilutalolla pelatulla turnauksella. Sarjan ensimmäinen vaihe pelataan yksinkertaisena turnausmuotoisena sarjana, mikä entisestään korosti ensimmäisten otteluiden merkitystä. Pelaajalistoja tarkkailemalla saattoi ennustaa, että etenkin Susien musta joukkue joutuisi todelliseen testiin, kun vastaan asettuisi niukasti valtakunnallisista sarjoista tippunut PoNoVo. Helpoilta eivät vaikuttaneet punaistenkaan vastukset. Ilmassa leijui normaali sarja-avausta edeltävä hermióstunut epätietoisuus. Vaikka harjoituspelejä on pelattu, on todellinen iskukyky aina arvoitus – niin omien kuin muiden.

 

Sudet musta lähes mahdottoman edessä

 

Sudet SB musta – PoNoVo 0-12 (0-4, 0-7, 0-1)

Musta joukkue sai siis vastaansa lappeenrantalaisen PoNoVo:n.  Jo ottelun alkuhetkistä lähtien ilmeni, että ennakko-odotukset osuivat tällä kertaa kohdalleen. PoNoVo:a voidaan ilman liioittelun häivääkään pitää kaakkoissuomalaisittain varsinaisena tähtisikermänä, ja se vyöryttikin hyökkäyksiään jatkuvasti kohti susimaalia. Lukemat olivat 0-4 jo ennen kymmenen peliminuutin täyttymistä. Kun PoNoVo sitten jatkoi myllytystään toisessa erässä seitsemän maalin edestä, niin viimeiseen erään jäi jännitettävää lähinnä sen osalta, meneekö peli poikki ennen täyttä aikaa. Näin sitten kävikin jo kolmannen erän alussa ja loppulukemat 0-12 eivät juuri jätä selittelylle sijaa.

Sudet kyllä yrittivät, mutta tasoero joukkueiden välillä oli yksinkertaisesti tällä kertaa liian suuri. Vastustajasta pistenikkareina kunnostautuivat erityisesti Henrik Peltonen, Pyry Forsman ja Lassi Löfman. Susimaalilla Samuli Käki esitti muutaman hyvän torjunnan, mutta oli enimmäkseen mahdottoman tehtävän edessä.

 

JoKa – Sudet SB musta 15-5 (4-1, 4-1, 7-3)

Toiseen otteluunsa mustat saivat vastaansa Joutsenon Katajan. Vastustaja osattiin arvioida kovaksi joukkueeksi, mutta aivan PoNoVo:n kaltaista huippujoukkuetta ei toista kertaa vastaan tulisi. Ensimmäinen erä alkoi Katajan pallollisella hallinnalla ja Sudet joutuivat keskittymään puolustuspeliin. Vastustaja pääsikin harmittavasti 4-0 karkumatkalle jo ennen yhdeksän minuutin täyttymistä. Sudet saivat kuitenkin ensimmäisestä ottelusta poiketen jo muutamia hyökkäyksiäkin aikaiseksi. Neljännellätoista minuutilla herätteli Tuomas Suppala toiveita paremmasta todella taitavalla yksilösuorituksellaan. Ikänsä puolesta nuorempiin C-junioreihin kuuluva päivän mittaan sangen pirteästi esiintynyt Olli Joutjärvi syötti ja Tuomas malttoi ottaa pallon rauhassa haltuun, harhautti puolustajan kerrassaan taitavasti ja täräytti pallon vastustamattomasti ylänurkkaan. Näin oli kuparinen rikottu tälle kaudelle. Seuraavat neljä maalia merkattiin kuitenkin valitettavasti joutsenolaisille ja peli oli käytännössä ratkennut. Susien hyökkäyspeli piristyi kuitenkin. Ensin hyvistä paikoista pari kertaa sivuverkkoa heiluttanut Jasse Hämäläinen näytti vastustamattomasti alanurkkaan painuneella laukauksellaan, että laukaisutaito on tallella. Jälleen kuitenkin muutama maali Katajalle ja tilanne 11-2:een. Loppuvaiheissa Susista maalinteossa onnistuivat vielä Jimi Ikonen kertaalleen, ja Jasse peräti kahdesti. Lukemat lopulta rumahkot 15-5, mutta lohtuna sentään lopun hyvät hetket ja Jassen hattutemppu!

Päävalmentaja Tankka ei tappioita selitellyt, mutta löysi otteista positiivistakin:

  • Saimme molempiin otteluihin tuloksellisesti huonot alut ja tätä kautta olimme vaikeuksissa, kun onnistumisten kokemukset kentällä olivat vähissä. Lajiteknisesti ja fyysisesti olimme valovuoden jäljessä vastustajaa ja tulos ei täten valehtele ollenkaan. Mieltä lämmitti kuitenkin Jassen hattutemppu toisessa ottelussa sekä nuoren Ollin kypsä pelaaminen.

Sudet SB mustan riveissä esiintyivät:

29 Jasse Hämäläinen (3+0), 51 Jimi Ikonen (1+2), 88 Tuomas Suppala (1+0), 18 (MV) Samuli Käki (0+1), 70 Aleksi Ruosteluoma (0+1), 10 Olli Joutjärvi (0+1), 21 (C) Eino Virtanen, 64 Roope Timonen, 89 Valtteri Penttilä,77 Roni Virta, 17 Miro Virta, 43 Atte Hölttä

 

Tinkimätön puolustus ja Nuttunen-Hallakoski -show punaisen voittojen takeena

 

Sudet SB punainen – NST 13-1 (5-1, 5-0, 3-0)

Punaisen vastustajaksi oli sarjaohjelmasta valikoitunut Lappeenrannan NST. Etukäteen voimasuhteita puntaroidessa oli toki tiedossa, että paikkakunnan ehdoton parhaimmisto mittelee voimiaan peräti SM-sarjassa NST Voiman yhteistyöjoukkueessa. Pelaajalistalla vilisi kuitenkin paljon sellaisia nimiä, jotka ovat Susille ennenkin katkeran karvasta kalkkia juottaneet.

Sudet aloitti ennakkoluulottomasti, ja ensimmäinen paikka siunaantui jo kymmenen sekunnin pelin jälkeen kun kaksikko Saurila-Nuttunen järjesti tekopaikan. Ensimmäinen maali näki päivänvalon kolmen minuutin paikkeilla, kun tutkapari Nuttunen-Hallakoski antoi esimerkkiä siitä mitä tuleman pitää. Elmeri täräytti Antonin syötöstä Sudet riemukkaasti johtoon. Ilahduttavasti myös Susien kakkos- ja kolmosvitjat saivat painettua hyökkäyksiä lappeenrantalaispäätyyn. NST pääsi kuitenkin tasoittamaan ottelun Topias Kapulaisen toimesta. Sitten oli taas asialla ottelun kuuluttajallekin hyvin tutuksi tuleva parivaljakko: tehokaksikko karvasi vastustajan puolustajalta pallon pois maalin takana ja Hallakoski viimeisteli Nuttusen syötöstä lopulta voittomaaliksikin jäävän toisen maalin. Varmoin ottein esiintynyt ja puolustuspäähän ihailtavaa rauhallisuutta tuonut Ilkka Vainio nousi kymmenen minuutin kohdalla väkevästi ja seuranneesta tilanteesta viimeisteli Eemeli Keinänen Jesse Sällisen syötöstä lukemat 3-1:een. Vielä kun ensimmäiseen erään onnistuivat Joni Kaisto ylivoimalla ja Anton Nuttunen todellisella pukukoppimaalilla juuri ennen summerin sointia, lähdettiin tauolle vankassa 5-1 johdossa.

Toisessa erässä jatkoi Sudet siitä mihin ensimmäisessä jäätiin. Nuttunen täräytti pari maalia Hallakosken syötöistä, Keinänen kertaalleen tutkaparinsa Sällisen syötöstä ja ykköskentän Aleksi Saurilakin näytti potentiaaliaan komean ylänurkkamaalin muodossa. Vielä kun ei niin viuhuvasta laukauksestaan tunnettu Kaistokin jatkoi ylivoimatehtailuaan todellisella tolpan kautta -moukarilla, niin hyvältä näytti ja taukojohto peräti 10-1.

Kolmannen erän sykähdyttävimpiä hetkiä oli Ilkka Vainion maaliin päättynyt mahtava koko kentän soolo sekä nuorukaisten Niklas Heino ja Juuso Outinen junailema Outisen maaliin päättynyt vauhdikas hyökkäys. Ja kyllähän kentän herra ja hidalgo Anton Nuttunenkin heläytti vielä yhden maalin. Näin ottelu päättyi sääntöjen mukaiseen keskeytykseen 12 maalin eron tullessa täyteen. Riemastuttava aloitus aluesarjalle!

 

PoNoVo keltainen – Sudet SB punainen 1-7 (0-2, 0-2, 1-3)

Toiseen otteluun tuli punaiselle vastaan etenkin joukkueen 01-02 syntyneille tuttu PoNoVo keltainen. Lappeenrantalaiset olivat olleet tiukka kanto kaskessa Susille, viimeksi oli heille hävitty Tallinnan turnauksen finaalissa. Läpihuutojuttua ei todellakaan ollut luvassa, mutta ensimmäisen pelin pirteät otteet antoivat itseluottamusta.

Ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä. Molemmat joukkueet pyrkivät estämään toisen hyökkäysten rakentelun jo ylhäältä saakka. Sudet joutuivat avaamaan peliä pitkillä syötöillä ja kontrolloidut hyökkäykset olivat molemmin puolin todella vähissä. Sitten tuli vapauttava avausmaali. Sudet pääsi luomaan painetta PoNoVo:n puolustusalueelle ja seuranneesta tilanteesta teki Juho Laaksonen tuhojaan ja näin peli 0-1:een. PoNoVo ei toki antanut periksi vaan hätyytteli läpi ottelun erittäin varmaotteisesti esiintyneen Kaapo Rämän maalia kilauttaen kertaalleen ylärimaankin. Mutta illan pääosan esittäjät olivat vasta saamassa itsensä lämpimäksi: tuttu parivaljakko Nuttunen-Hallakoski vastasi kahdesta seuraavasta maalista. Vielä kun sähäkkäliikkeinen Jesse Sällinen teki läpiajon päätteeksi 0-4, ja Nuttunen Saurilan syötöstä todellisella ”titta på ylähylly” -vedolla 0-5, olivat ottelun puolivälin jälkeen pullat Susien kannalta hyvin uunissa. Maalivahti Kaapon nollapeli tärvääntyi kun PoNoVo näytti ylivoimansa aikana että osataan sitä sielläkin. Aurinkokuningas Tammisen mukaan ”Four passes break any defense”, mutta kyllä näytti kolmekin syöttöä riittävän, kun olivat sopivan tarkkoja, kovia ja peliä eteenpäin vieviä. Susien alivoimakenttä sahattiin hetkessä täysin kahtia eikä Kaapolla ollut mitään mahdollisuutta torjua tuota lopulta PoNoVo:n ainokaiseksi jäävää maalia. Eemeli Keinänen sammutti lappeenrantalaisten viimeisenkin toivon kipinän reilun puolen minuutin jälkeen kaukolaukauksellaan ja vielä hieman ennen loppua kaunisteli Jesse Sällinen loppulukemiksi 1-7.

Vakuuttava esitys Susilta kaiken kaikkiaan. Numerot olivat lopulta selvät, mutta ilman maalivahti Rämän tärkeitä torjuntoja olisi iltapuhde ollut hieman hikisempi.

 

Päävalmentaja Tankan kommentit punaisten otteista olivat luonnollisesti sangen positiivissävytteiset, eikä mies yrittänytkään peittää leveää hymyä kasvoiltaan:

  • Olen erittäin tyytyväinen joukkueen peli-ilmeeseen ja täyteen pistepottiin. Osoitimme voittavalle joukkueelle tyypillistä taistelutahtoa logon eteen. Hienoa, että joukkue toteutti pääosin kentällä juuri niitä asioita, jotka olimme sopineet ja harjoituksissa treenanneet. Moni pelaajista nosti tasoaan harjoituspelikaudelta tämän päivän otteluihin. Erityisesti lämmittää tutkaparin Elmeri-Anton tehokas pelaaminen sekä puolustajien tasokas suorittaminen pallon kanssa ja uhrautuva laukausten blokkaaminen. Lisäksi maalivahtimme Kaapo antoi tänään joukkueelle mahdollisuuden pelata voitosta hienolla pelillään. Maalieroon 20-2 voi olla todella tyytyväinen. Toivotaan, että saamme samanlaisen energian siirrettyä myös tuleviin otteluihin.

 

Punaisen paidassa pelasivat:

11 Anton Nuttunen (7+4), 45 Elmeri Hallakoski (3+5), 67 Jesse Sällinen (2+3), 91 (C) Joni Kaisto (2+1), 97 Eemeli Keinänen (2+0), 65 Aleksi Saurila (1+1), 72 Juuso Outinen (1+1), 90 Juho Laaksonen (1+0), 34 Ilkka Vainio (1+0), 22 Niklas Heino (0+1), 7 Matias Lagerström, 6 Taneli Nikkanen, 4 Tatu Nevalainen, 1 (MV) Kaapo Rämä

 

Aluesarja jatkuu molemmilla joukkueilla jo kuluvan viikon lauantaina Joutsenossa. Vastustajat kahdella susijoukkueella vaihtuvat päikseen. Musta hakee avauspisteitä NST:ltä ja PoNoVo keltaiselta. Punainen taas pyrkii pysymään voittojen tiellä Joutsenon Katajaa ja PoNoVo:a vastaan käytävissä otteluissa.

Valmennusjohto on luonnollisesti aloittanut seuraavan vaiheen suunnitelmien viilaamisen: ”Meillä on viikko aikaa tutustua tulevien vastustajien pelaamiseen ja keksiä lääkkeitä siihen sekä kehittää tiettyjä osa-alueita omasta pelaamisesta lauantaiksi. Äärimmäisen tärkeitä pisteitä on taas jaossa ja niitä pitää mukaan taas lähteä, jos tavoitteeseen haluamme päästä.”, toteaa Joona Tankka.

 

teksti: Marko Kaisto

kuva: Petri Laitakari