Aluesarjan turnaus Kuusankoski, 5.2.2017

 

C1-pojat jatkoivat Kaakkois-Suomen aluesarjaa kotiturnauksessa Kuusankosken urheilutalolla. Vastustajina olivat edellisen turnauksen tapaan Pontuksen Nouseva Voima (PoNoVo) Lappeenrannasta sekä Joutsenon Kataja (JoKa). Lähtökohdat otteluihin olivat jännittävät. Peliään syksystä rutkasti parantanut Sudet oli napannut edellisessä turnauksessa voiton PoNoVo:sta ja JoKa:n kanssa oli pelattu tasan. Jos esitykset jatkuisivat hyvinä, olisi sarjan jumbosija vielä vältettävissä, vaikka kärki olikin karannut turhan kauaksi.

Susilauman kokoonpano oli seuraava:

1 Kaapo Rämä (MV), 18 Samuli Käki (MV), 6 Taneli Nikkanen, 7 Matias Lagerström, 11 Juuso Outinen, 13 Joni Loikkanen, 21 Eino Virtanen, 22 Niklas Heino, 49 Santeri Sydänmaanlakka, 64 Roope Timonen, 71 Samuli Sopanen, 77 Roni Virta, 89 Valtteri Penttilä ja 91 Joni Kaisto (C).

 

PoNoVo keltainen – Sudet 5-5 (1-2, 3-1, 1-3)

 

Susilauma lähti otteluun edellisten otteluiden tapaan kolmella pakkiparilla ja kahdella hyökkäysketjulla. Maalivahtina jatkoi jo pitkään torjuntavastuun kantanut Samuli Käki.

Toisilleen kovin tuttujen joukkueiden välinen ottelu alkoi kohtuullisen tasaisissa merkeissä. Vastustajan ykköskenttä Liukko-Ruukki-Piirainen osoitti vaarallisuutensa pääsemällä pariin kertaan maalipaikoille, mutta Samuli Käki maalilla kesti lähentelyt. Susista Santeri Sydänmaanlakka pääsi kokeilemaan mutta maali jäi kuitenkin syntymättä. Viimeisissä otteluissa pirteästi esiintynyt kakkoskenttä painoi nytkin peliä vastustajan päätyyn.

Maalinteon aloitti kuitenkin ykköskenttä, kun Joni Loikkanen niittasi aiemminkin tällä kaudella toimineesta vaparikuviosta Roni Virran syötöstä johtolukemat taululle. Kakkoskenttä säesti oivallisesti, kun ensin Juuso Outinen kokeili kaukovedolla maalivahdin näppien pitävyyttä. Viuhuvaa laukausta ei vastustajan vahti kyennytkään sulkemaan, ja Niklas Heino taituroi reboundin ilmasta sisään ja susilauman 0-2 johtoon. Vielä ennen erän loppua näytti vastustaja vaarallisuutensa, kun Eetu Ylänen karkasi vetopaikkaan ja tälläsi lujan ja tarkan vedon susimaalin yläkulmaan. Todellinen pukukoppimaali vastustajalle kuusi sekuntia ennen erätaukoa.

Lappeenrantalaiset tulivat vahvasti toiseen erään. Parantunut pallokontrolli toi Susille vaikeuksia ja erityisesti vastustajan ykköskenttä vyörytti hyökkäyksiä susipäätyyn. PoNoVo rakentelikin kolme maalia n. viiteen minuuttiin. Erityisesti vastustajan johtomaali 3-2 jäi varmasti harmittamaan susilaumaa – kun oman vahvan hyökkäyspään painostuksen huonot syöttöratkaisut tai niiden puuttuminen antoivat vastustajalle maukkaan ylivoimahyökkäyksen. Niin tämä, kuin seuraavakin maali merkittiin aina vaarallisen Lauri Liukon nimiin. Näin oli Sudet selkä seinää vasten tilanteessa 4-2. Tällä kertaa myös Sudet onnistui maalinteossa erän loppuvaiheissa, kun Samuli Sopanen Niklas Heinon syötöstä hassutti vastustajan puolustuksen maalivahteineen ja viimeisteli tärkeän kavennusmaalin erän viimeisellä minuutilla.

Kolmanteen erään tuli taisteleva susilauma. Ensin oli asialla akseli Sopanen-Outinen, mutta Juuson laukaus suuntautui niukasti ohi maalin. Noin kuuden minuutin kohdalla karvasi Joni Kaisto lappeenrantalaispuolustajalta pallon kulmassa pois, ja pyöräytti röyhkeästi maalin takaa vanhanaikaisen verkon perille tasoittaen tilanteeksi 4-4. Harmittavan pian heilui kuitenkin verkko myös susimaalissa, kun Kalle Askonen vei PoNoVo:n johtoon tarkalla laukauksella. Mutta vielä nousi Sudet. Ykköskenttä rakenteli hyviä paikkoja, ja sen kaikki hyökkääjät pääsivät koettamaan maalintekoa. PoNoVo.n maalivahti esti kuitenkin yritykset. Sitten viitisen minuuttia ennen peliajan päättymistä syötti Roope Timonen pallon Joni Kaistolle, joka lähetti pallon ylänurkkaan. Peli tasan ja kaikki vielä mahdollista. Susille tarjottiin ratkaisun avaimet kouraan, kun vastustaja oli pakotettu rikkomaan Roni Virtaa tämän nopean liikkeen johdosta. Seuranneesta rangaistuslaukauksesta ei kuitenkaan maalia syntynyt, ja kahdestakaan ylivoimasta ei Sudet maalia saanut aikaiseksi. Näin pisteet tasattiin jännittävien vaiheiden jälkeen lukemin 5-5.

Susien valmentaja Jari Ikonen oli otteluun pääosin tyytyväinen.

  • Olimme puolustuspäässä itsevarmoja ja karvasimme myös hyvin. Vastustaja sai pari maalia merkkausvirheistämme, toisaalta heidän laukauksensa olivat todella hyviä. Kokonaisuutena tämä oli hyvä peli ja tästä on hyvä jatkaa seuraavaan otteluun.

 

Sudet – Joutsenon Kataja 5-1 (4-0, 1-0, 0-1)

 

Päivän toiseen otteluun Joutsenon Katajaa vastaan Sudet vaihtoi maalille Kaapo Rämän, jolle oli kyseessä ensimmäinen peli sitten loppusyksyn. Muuten jatkettiin samoilla koostumuksilla.

Sudet menikin ottelussa rivakasti johtoon kun Joni Loikkanen sooloili näppärän vanhanaikaisen jo ensimmäisellä minuutilla. Sama tahti jatkui, kun vähän yli kahden minuutin pelin jälkeen päivän mittaan varsin pirteästi esiintynyt Roni Virta murtautui läpi joutsenolaisten puolustuksen ja tökkäsi rystyltä tilanteeksi jo 2-0. Peli tasoittui kyllä tästä, mutta lisää kylmää vettä oli luvassa Katajan niskaan. Juuso Outinen karvasi hanakasti, ja joutsenolaispuolustaja avasi pallon maalin takaa suoraan Juuson jalkaan, josta se pomppi maaliin. Näin peli Susille jo 3-0 vasta kuuden minuutin pelin jälkeen. Roni oli lähellä jatkaa maalitehtailuaan, mutta näyttävä purjehdus läpi kentän päättyi niukasti epäonnistuneeseen harhautukseen. Yhdennentoista minuutin kohdalla Joni Kaisto viimeisteli Loikkasen syötöstä pallon maaliin päivän toisella vanhanaikaisellaan. Erätauolle lähdettiin Susien reilussa 4-0 johdossa.

Toisessa erässä Sudet jatkoi maalintekoa, kun Joni Kaisto pääsi Roni Virran syötöstä lyömään rystyltä lukemiksi jo 5-0. Sudet painoi päälle ja Kataja joutui toistuvasti rikkomaan. Seuranneet ylivoimapelit olivat kuitenkin edelleen tehottomia, eikä Sudet enää maalinteossa onnistunut. Vastustaja kaunisteli hieman lukemia ryöväten samalla nollapelin läpi ottelun luotettavasti torjuneelta Kaapolta, kun ylivoima tuotti tulosta Joni Kaiston istuessa jäähypenkillä. Vastustajan ylivoimaprosentti tässä pelissä siis täysi sata!

Valmentaja Ikonen oli luonnollisesti voitettuun otteluun tyytyväinen.

  • Pelasimme jälleen hyvän ottelun. Puolustus oli tarkkaa ja Kaapo maalilla hyvä. Hyökkääjätkin jaksoivat tulla alas puolustuksen avuksi. Toisaalta muutaman maalin jälkeen hyökkäyspelimme meni puskemiseksi, syöttöpeli pääsi vähän unohtumaan ja sooloiltiin liikaa. Ylivoimapelissämme on edelleen paljon hiomista.

Analyysiosasto yhtyy valmennuksen mielipiteisiin. Muutaman viime turnauksen aikana on ollut helppo havaita, että poikien viisikkopeli on tiivistynyt huomattavasti. Kehittämistä on edelleen hyökkäysten rakentelussa ja avauspelissä. Puolustajien ja hyökkääjien väliset etäisyydet ovat edelleen suuret, mikä vaikeuttaa avaavien syöttöjen antamista.

Aluesarjan viimeiset pelit pelataan Joutsenossa kolmen viikon päästä 26.2. Silloin Susia vastaan asettuvat VäPePa ja NST. VäPePa nappasi tänään maukkaan voiton PoNoVo:sta, joten se säilytti etumatkansa Susiin, tosin sitä on enää yksi piste. Sarjan kärkipään osalta PoNoVo:n musta viikonloppu kaksine tappioineen tarkoittanee sitä, että NST etenee lohkovoittoon ja valtakunnallisiin play off-karsintoihin.

 

Tehopisteet jakaantuivat tällä kertaa seuraavasti:

Joni Kaisto 4+0, Roni Virta 1+3, Joni Loikkanen 2+1, Juuso Outinen 1+1, Niklas Heino 1+1, Samuli Sopanen 1+0, Roope Timonen 0+1, Valtteri Penttilä 0+1

 

Teksti: Marko Kaisto ja Harry Lagerström

Kuva: Pirtta Holopainen